Pamatuju se, jak moje maminka každý adventní víkend vždycky pekla hory krásného cukroví, které pak skladovala v krabicích za oknem v mém pokoji, kam jsem je tajně chodila ochutnávat. Babička by řekla, že jsem mlsná koza. Pravidelně jsem pak v lednu litovala přibraných kil.

Změna stravy, kterou léčba ekzému přinesla, provětrala i tuto vánoční tradici, a postupně se zrodily tyto recepty, které uspokojí i tu nejmlsnější kozu, nezaberou moc času, a hlavně se připravují až na poslední chvíli – aby na Štědrý den byly čerstvé a bezhistaminové. Užijte si jako já zdravé mlsání bez cukru, mléka a pšenice, ze kterého opravdu nemusíte mít výčitky. Heslo zní: Neskladovat dlouho! Dobrou chuť.

 

Karobové kokosky                                                                          nepečené

200 ml panenského kokosového oleje

3 lžíce karobu

datlový či jiný sirup podle chuti

80 g strouhaného kokosu

ev. mleté mandle či nadrobno pokrájené sušené ovoce

 

U tohohle receptu jsou množství opravdu jen velmi orientační, vždycky jsem ho dělala jen od oka. Rozpusťte kokosový olej tak, aby nepřešel přes 40°C, vmíchejte do něj karob, sirup, strouhaný kokos a pokud tolerujete tak i mleté mandle a oblíbené sušené ovoce. Mělo by to být husté, ale stále tekuté. Ochutnejte, přidejte podle chuti ještě sirup, kokos nebo karob. Nechejte ztuhnout v lednici, pak tvarujte kuličky a obalujte ve strouhaném kokosu. Pozor, kokosový olej taje při teplotě těla, takže je potřeba pracovat rychle. Pokládejte na papírové košíčky a uchovávejte v lednici.

 

Jablečné kuličky                                                                              nepečené

2 velká červená sladká jablka

1 větší hruška

1 lžíce medu

velká hrst drcených vloček podle tolerance

po jedné lžíci strouhaného kokosu a mletých mandlí

 

Jablka a hrušky nastrouhejte částečně nahrubo a najemno, vymačkejte z nich část šťávy co půjde (možno použít na slavnostní přípitek) a smíchejte s medem, vločkami, kokosem a mandlemi. Vzniklá hmota by měla být šťavnatá, ale tvarovatelná. Podle potřeby přidejte vločky nebo kokos. Nechejte asi hodinu v lednici sáknout, poté tvarujte kuličky a obalujte ve směsi mletých madlí a jemně strouhaného kokosu.

 

Physalis v karobovém županu                                                         180° / 12 minut

150g ječné mouky

80g másla

1 lžíce karobu

3 lžíce javorového sirupu (nebo jiného)

1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene

(ev. ½ čerstvého kozího tvarohu)

Physalis na obalení

 

Promíchejte suroviny na konzistentní těsto, se kterým se vám bude dobře pracovat. Doporučuji před obalováním nechat těsto pár hodin vychladit v lednici. Physalis oloupejte, umyjte a osušte. Obalujte v tenké vrstvě těsta jako ovocné knedlíky. Pozor, po upečení je ovoce uvnitř ještě poměrně dlouho velmi horké!

 

Plněné košíčky                                                                           180° / 20 minut (náplň se nepeče)

200g celozrnné špaldové mouky

125g másla

4 lžíce javorového sirupu

(nebo medu, datlového sirupu, agávového sirupu)

 

Suroviny hnětením důkladně promíchejte na konzistentní těsto, mělo by se chovat podobně jako těsto na klasické linecké – je tuhé, drží tvar ale nedrobí se. Nechte pár hodin odpočinout v lednici. Odkrajujte kousky a plňte jimi formičky na košíčky. Těsto při pečení docela nabyde, takže dávejte těsta jen trochu, aby se pak vešla i krémová náplň a ovoce.

Po upečení nechte vychladnout a opatrně vyklepněte z formičky. Naplňte krémem a ozdobte ovocem. Osobně mám tyhle košíčky nejradši. Jsou prostě fenomenální! Uchovávejte v lednici.

 

Mandlový krém:

Větší misku nesolených mandlí namočte přes noc do vody, rozmixujte do hladka se lžící medu a lžící kozího tvarohu. Pokud je krém moc řídký, zceďte ho přes plátýnko – získáte báječné domácí mandlové mléko. (Oddělte si lžíci mandlové hmoty na marmeládu do lineckých slepovaných.)

Pokud netolerujete mandle, mám pro vás ještě dva nápady:

Krém z kozího tvarohu: Smíchejte měkký kozí tvaroh s kozím jogurtem a lžící javorového, datlového nebo agávového sirupu. Tuhle variantu používám, když nemám na přípravu tolik času, nebo neseženu kvalitní mandle.

Krém z jáhel a chia semínek: Namočte dvě lžíce chia semínek do sklenice vody, nechte nasáknout na gel, občas promíchejte. Rozmixujte se 3 lžícemi rozvařených jáhel, lžící medu nebo oblíbeného sirupu a jiskřičkou másla. Tenhle postup vymyslela má báječná tchýně.

 

Slepované dvoubarevné linecké                                                        170° / 15 minut

120g špaldové mouky

80g másla

40g medu nebo sirupu

žloutek, pokud snášíte

ev. strouhaný kokos

 

Smíchejte těsto tak, aby mělo konzistenci jako klasické linecké. Pokud se vám zdá moc řídké, přidejte jednu nebo dvě lžíce strouhaného kokosu. Těsto rozdělte na dvě poloviny a jednu obarvěte lžící karobu. Nechejte vychladnout. Pro vyválení se vyplatí použít pevnější igelitový pytlíček nebo pečící papír, který rozstřihnete a rozprostřete pod i nad těsto – poměrně hodně se lepí. Vykrajujte stejný počet světlých a tmavých. Po vychladnutí slepujte domácí marmeládou.

 

Borůvkovo-malinová marmeláda

Lžíci scezené mandlové hmoty z přípravy krému do košíčků rozmixujte s menší miskou rozmražených nebo čerstvých malin a borůvek (část šťávy můžete opět odlít) a lžící medu nebo rýžového sirupu, až vám vznikne lepkavá hmota, která se dobře roztírá. Pokud by byla marmeláda moc řídká, přidejte lžičku chia semínek, nechte nasáknout a znovu rozmixujte.

Marmeládu štědře namažte na linecké sušenky a slepujte vždy jednu světlou a jednu tmavou. Uchovávejte v lednici. Část marmelády se vsákne, takže sušenky jsou nádherně vláčné. Kontrast sladké chuti sušenek, hořké chuti karobu a mírně kyselé marmelády je prostě fenomenální!

 

Perníčky                                                                                            175° / 18 minut

1 hrnek celozrnné špaldové mouky

1 hrnek celozrnné ječné mouky

½ hrnku medu (podtrhne perníkovou chuť)

1 malý bílý kozí jogurt

½ hrnku másla nebo kokosového oleje

kypřící prášek z vinného kamene

jedno nastrouhané jablko

celé mandle na ozdobení

(ev. vejce)

 

Ze surovin připravte těsto jako na koláč, mělo by být vazké a řidší než na sušenky. Těsto se bez vajíčka obejde, ale mandle navrch je dobré něčím „přilepit“, takže buďto vajíčkem, nebo medem, mandle jinak z těsta vypadávají. Z těsta lžící tvarujte menší bochánky rovnou na pečící papír a navrch každého zasaďte několik celých mandlí. Plátky mandlí můžete přidat i do těsta. Pečte dozlatova, při příliš dlouhém pečení můžou vyschnout. Jinak jsou velmi vláčné a dlouho vydrží. 

Poslední roky pečeme i bezlepkové cukroví, recept na bezlepkové sušenky najdete TADY

Máte také nějaké své vánoční vychytávky? Napište mi! 

 

 

E-BOOK VÝŽIVA PŘI LÉČBĚ ATOPICKÉHO EKZÉMU
ANEB JAK SE PROJÍST KE ZDRAVÍ VE 4 PROMYŠLENÝCH KROCÍCH

  • Co jíst, co nejíst, jak jíst a proč.
  • Smysluplná úprava jídelníčku krok za krokem.
  • Účinné výživové nástroje pro obnovení zdraví a regeneraci kůže.
  • Jak se zorientovat ve světě zdravé výživy a najít svou vlastní cestu.
  • Eliminační dieta, kdy ji použít a na co si dát pozor.
  • Tipy pro výživu kojenců a batolat s atopickým ekzémem.
  • Jednoduchý domácí test potravinových alergií.