Hlavní výhodou palačinek je jejich poměrně snadná příprava: Můžete je poměrně rychle připravit i v několika obměnách, pokud má třeba každý člen rodiny jiné dietetické požadavky. Všichni se pak mohou najíst spolu, aniž by žena musela v kuchyni trávit dlouhé hodiny.

 

Bezhistaminová verze

Kompatibilní i s nízkosacharidovou dietou v případě přemnožení kvasinek.

Na palačinku budete potřebovat:

šálek pohankové mouky

čajovou lžičku konopné mouky

pár kapek olivového oleje

vodu

 

Ačkoliv vajíčka už snáším, chtěla jsem vyzkoušet pohankovou palačinku udělat i bez nich, protože mnoho klientů vajíčka v počáteční fázi léčby nesnese.

Takže: Všechny suroviny smíchejte a metličkou vyšlehejte na hladké a velmi řídké těsto. Vlévejte na rozpálenou pánev s nepřilnavým povrchem a opečte z obou stran. Díky olivovému oleji se palačinka netrhá, což se mi jinak bez použití vajíčka stávalo běžně.

 

Marmeláda – nemarmeláda:

dvě lžíce chia semínek

asi 5x tolik vody

hrst mražených malin

hrst mražených borůvek

velká špetka sušené stévie

čajová lžička loupaných konopných semínek

 

Chia semínka nechte asi 30 minut ve vodě sáknout, vytvoří vám hustý gel. Přimíchejte rozmražené maliny a borůvky a opět nechte sáknout, chia semínka vám vytvoří krásně konzistentní, hustou marmeládu. Oslaďte stévií a přimíchejte konopná semínka, pokud máte. Stevii doporučuji rozemnout v dlani a přesypat přes jemný cedník, abyste neměli v marmeládě větvičky. Pokud zrovna nebojujete s kvasinkou, můžete osladit i javorovým nebo třeba datlovým sirupem. 

Na ozdobení hotové palačinky jsem použila pár kousků žlutého melounu. 

 

Verze pro eliminační dietu

Tuhle palačinku dostává Toníček. Dělám ji vždycky jako první, aby se do ní pak z pánvičky nedostaly zbytky pohankové mouky.

Suroviny:

tři lžíce rýžové mouky

voda

pár kapek olivového oleje

 

Všechny suroviny smíchejte a metličkou vyšlehejte na hladké a velmi řídké těsto. Vlévejte na rozpálenou pánev s nepřilnavým povrchem a opečte z obou stran. Čím tenčí, tím lepší.

 

Na náplň jsem použila:

půlku cukety

čajovou lžičku vodou nasáklých chia semínek

K ozdobení:

půlku okurky

čajovou lžičku loupaných konopných semínek

 

Cuketu rozvařte a rozmixujte na kaši. Nechte zchladnout a vmíchejte chia semínka. Nechte chvíli odpočinout, chia opět nasákne i vlhkost z cukety, takže výsledná náplň není tolik tekutá (a není tak snadné ji rozpatlat všude kolem).

Okurku nastrouhejte na jemno, vmíchejte konopná semínka a pokud vám zbudou, tak i trochu vodou nasáklých chia semínek.

 

Verze pro zdravého tatínka

Na palačinku:

šálek pohankové mouky

čajovou lžičku konopné mouky

1 domácí, farmářské nebo bio vajíčko

vodu

 

Všechny suroviny smíchejte a metličkou vyšlehejte na hladké a velmi řídké těsto. Vlévejte na rozpálenou pánev s nepřilnavým povrchem a opečte z obou stran. Já jsem ji dělala jako poslední, a jednoduše jsem jenom do zbytku těsta z bezhistaminové palačinky přimíchala vajíčko.

 

Marmeláda – nemarmeláda:

dvě lžíce chia semínek

asi 5x tolik vody

hrst mražených jahod

hrst mražených borůvek

čajová lžička javorového sirupu

čajová lžička loupaných konopných semínek

 

Chia semínka nechte asi 30 minut ve vodě sáknout, vytvoří vám hustý gel. Přimíchejte rozmražené lesní ovoce a opět nechte sáknout, chia semínka vám vytvoří krásně konzistentní, hustou marmeládu. Přimíchejte konopná semínka a oslaďte javorovým sirupem.

 

Chia semínka jsem si namočila už odpoledne, takže večeře byla hotová během asi 30 minut, všichni jsme se najedli spolu a všichni jsme měli více méně stejné jídlo. Dobrou chuť i Vám! 

 

 

E-BOOK VÝŽIVA PŘI LÉČBĚ ATOPICKÉHO EKZÉMU
ANEB JAK SE PROJÍST KE ZDRAVÍ VE 4 PROMYŠLENÝCH KROCÍCH

  • Co jíst, co nejíst, jak jíst a proč.
  • Smysluplná úprava jídelníčku krok za krokem.
  • Účinné výživové nástroje pro obnovení zdraví a regeneraci kůže.
  • Jak se zorientovat ve světě zdravé výživy a najít svou vlastní cestu.
  • Eliminační dieta, kdy ji použít a na co si dát pozor.
  • Tipy pro výživu kojenců a batolat s atopickým ekzémem.
  • Jednoduchý domácí test potravinových alergií.