Tenhle recept původně vznikl z momentálního hladu a nedostatku jiných surovin. Nikdy jsem neuměla plánovat rodinné nákupy na dlouho dopředu a tak se stalo, že bylo poledne, měla jsem hlad a doma jen brokolici a dýni. Dala jsem je spolu vařit a výsledná chuť mě velmi mile překvapila. Vznikla vynikající polévka, která neurazila ani náhodné hosty.

Suroviny:

1 menší dýně hokaido

půl kila brokolice

špetka soli

panenský olivový olej nebo ghí

Postup:

Brokolici a dýni opláchněte a nakrájejte na středně velké kusy. Pokud nesnášíte nikl, nepoužívejte košťály ani dýňová semínka. Dejte do hrnce, přidejte asi dvě lžíce oleje a mírně osolte. Vařte do změknutí, asi 20 minut. Rozšťouchejte šťouchačkou na brambory. Hotovo.

Dýně s brokolicí se chuťově bezvadně doplňují. Ačkoliv jsem zkoušela do polévky přidávat i další zeleninu, bylinky i luštěniny, vždy jsem se vrátila zpět k původní, jednoduché variantě. Pokud chcete, můžete polévku před servírováním ozdobit praženými dýňovými semínky. 

Výživovou hodnotu polévky můžete zvýšit, když do ní zamícháte i rozmixovanou uvařenou cizrnu. Cizrnu před vařením alespoň dvanáct hodin namáčejte a vařte v čisté vodě. Chuťově také dobře ladí. :)

Dobrou chuť! 

 

 

E-BOOK VÝŽIVA PŘI LÉČBĚ ATOPICKÉHO EKZÉMU
ANEB JAK SE PROJÍST KE ZDRAVÍ VE 4 PROMYŠLENÝCH KROCÍCH

  • Co jíst, co nejíst, jak jíst a proč.
  • Smysluplná úprava jídelníčku krok za krokem.
  • Účinné výživové nástroje pro obnovení zdraví a regeneraci kůže.
  • Jak se zorientovat ve světě zdravé výživy a najít svou vlastní cestu.
  • Eliminační dieta, kdy ji použít a na co si dát pozor.
  • Tipy pro výživu kojenců a batolat s atopickým ekzémem.
  • Jednoduchý domácí test potravinových alergií.