Zelené potraviny teď zažívají módní vlnu. S výrobci se doslova roztrhl pytel a někteří prodejci prezentují zelené potraviny, ječmen a chlorellu, jako zázračný všelék a ochotně ho prodají komukoliv na cokoliv, aniž by se příliš zajímali o potřeby daného člověka. Leckterý atopik už zažil okamžiky velkého očekávání, a někdy i bouřlivého zklamání.

Jak to tedy s těmi zelenými potravinami je doopravdy? Jsou opravdu pro každého? Mohou opravdu vyléčit i atopický ekzém? A kdy a jak je začít užívat, aby si člověk ještě více nepřitížil? Jak se vyvarovat zhoršení ekzému při detoxikaci organismu? Jak se zorientovat ve velké nabídce produktů, na čem závisí kvalita zelených potravin? 

Mnoho prodejců zelených potravin slibuje zákazníkům opravdové divy. Jen málo jich ale skutečně rozumí tomu, jak zelené potraviny pracují v případě ekzému a na co je potřeba dát si pozor. V tomto článku se tedy budu soustředit na informace, které o zelených potravinách většinou neuslyšíte, aniž bych popírala jejich značné výživové kvality a velký léčebný potenciál.

Moje zkušenost se zelenými potravinami

Poprvé jsem zelené potraviny vyzkoušela v době, kdy jsem ekzém měla ještě docela rozjetý. Už jsem byla na cestě zdravé stravy a rozhodla jsem se vyzkoušet mladý ječmen. Koupila jsem si zelený ječmen ve zdravé výživě (značku už si nepamatuju), a podle návodu jsem si druhý den ráno nalačno umíchala jednu čajovou lžičkou do sklenice s vodou. Bylo to opravdu odporné. Ale má to být zdravé, inu vydržím to, a pár dní jsem to takhle praktikovala. Pozřít jsem to ale dokázala jen s velkou dávkou sebezapření a javorového sirupu. Po necelém týdnu užívání jsem si všimla, že se mi na mém ekzému usadila taky kopřivka. Bylo zrovna taky léto a já alergická na pyly. Občas jsem nějaký ten svědivý pupen sice měla, ale po tomhle experimentu se to hodně zhoršilo - jako bych spadla do kopřiv. Zelený ječmen letěl do koše a já s ním nechtěla mít už nic společného.

Po několika letech mi kamarád nabídl zelené potraviny české společnosti etického síťového marketingu. A rovnou i spolupráci. Byla jsem k celé věci opravdu hodně skeptická, kamarád mě musel dlouho uhánět, než jsem se schůzkou souhlasila. S ječmenem jsem měla špatnou zkušenost a síťový marketing mi zněl jako sprosté slovo. Nakonec jsem ale se schůzkou souhlasila, i tak jsem ale potřebovala ještě mnoho informací, než jsem ječmen znovu zkusila, a na spolupráci jsem kývla až po více než roce. Než jsem své jméno spojila s prodejem zelných potravin, vyzkoušela jsem produkty na sobě a na svém synovi a taky jsem si toho o nich hodně nastudovala. Dnes už si svůj den bez ječmene vůbec nechci ani představit! 

Jak tedy užívat zelené potraviny při atopickém ekzému?

Zelené potraviny, ječmen a chlorella, jsou potraviny jako každá jiná. Stejně jako každou jinou potravinu je lze vypěstovat / vyprodukovat kvalitně, nebo levně. A stejně jako v případě jakékoliv jiné potraviny, i zde je možná individuální nesnášenlivá reakce. Pouze v případě kvalitního produktu je možné odlišit, jestli jde skutečně o reakci na danou potravinu, nebo o kontaminaci způsobenou méně kvalitním způsobem výroby. U "naší" značky přesně vím, jakým způsobem jsou potraviny pěstovány a zpracovávány a proč. Rozhodně nedoporučuji nápadně levné výrobky z drogerie apod. Nicméně cena výrobku sama o sobě samozřejmě není ukazatelem kvality.

Kvalita ječmene se odvíjí od kvality půdy, na které vyrostl, doby sklizně (jak vysoké jsou rostlinky, když se pole seče) a způsobu zpracování. Šťávu z ječmene je totiž potřeba vylisovat a usušit při nízkých teplotách a vysokém tlaku, aby si výsledný produkt zachoval živost (enzymatickou aktivitu) a zároveň aby neobsahoval travní vlákninu, která je pro člověka příliš ostrá a při dlouhodobém užívání poškozuje střevo. Kvalitní technologie zpracování je drahá – proto výsledný produkt nemůže být zároveň kvalitní a zároveň levný. Svou roli hraje také čistota produktu – zde pracuje síťový marketing ve prospěch koncového klienta tak, že produkt nečeká dlouho ve velkoobchodních a maloobchodních skladech, ale putuje ke svému spotřebiteli tou nejkratší možnou cestou, tím pádem může být 100% čistý, bez přidaných konzervantů. Enzymaticky aktivní potraviny jsou totiž na skladování poměrně choulostivé a síťový marketing tak představuje nejrychlejší cestu, jak produkt k finálnímu spotřebiteli dopravit; kromě toho umožňuje také plánování sklizně. Kvalitní ječmen na jazyku nedrhne a je stálý, rozmíchaný ve vodě vytvoří šťávu, která se ani po hodině neodsadí, opticky zůstane stejná. 

Kvalita chlorelly závisí na kvalitě vody a živném roztoku, na kterém vyrostla. Jedná se o jednobuněčnou sladkovodní řasu, která se vyznačuje schopností čistit, do slova do sebe absorbuje škodliviny ze svého prostředí. Tuto vlastnost využíváme při detoxikaci organismu, pokud ale chlorella vyrostla na odpadní vodě, pak může být produkt kontaminován i řadou škodlivin. Svou roli hraje i velikost pěstebních nádob a metoda dalšího zpracování. Aby řasa mohla dobře růst, potřebuje mít kolem sebe dost místa. Ve stísněném prostoru sice dochází k množení řasy, nově vzniklé buňky jsou ale již od svého vzniku "staré" a užitečný chlorofyl se pak mění na pro tělo škodlivé feoforbidy. O využitelnosti výživných látek v chlorelle obsažených zase rozhoduje metoda následného zpracování a lisování. Zde je potřeba mírně narušit buněčný obal, který výživný obsah buňky chrání, nesmí však dojít k jeho vylití. Opět se jedná o poměrně nákladnou technologii, kterou mnozí producenti obcházejí. Kvalitní, čerstvá a čistá chlorella má sytě smaragdovou barvu a je zcela bez kovové pachuti. 

Pokud tedy nastala prudká negativní reakce po konzumaci levného ječmene či chlorelly z neověřeného zdroje, možná nejsou na vině samotné zelené potraviny, ale jejich nekvalitní zpracování, kontaminace, nebo přidané látky, se kterými jsou výsledné produkty některých výrobců zředěny.  

Ani s kvalitními zelenáči ale není dobré pracovat bez rozmyslu, obzvlášť u atopického ekzému. Mladý ječmen i řasa chlorella jsou potraviny s imunomodulačním charakterem (kromě jiného). Mohou tedy skutečně leccos v těle spravit. Ze stejného důvodu se ale také může stát, že je imunitní systém při svém současném nastavení a stupni vývoje prostě odmítne.

Nejvíc super je pro každého atopika ta potravina, kterou bez problémů snese.

Proto je potřeba zařazovat nové potraviny jednotlivě, ve fázi zklidnění, a po malých množstvích. V případě zelených potravin tedy vyberte nejdříve jeden nebo druhý produkt (který vás více láká nebo vám více voní), počkejte na fázi relativního zklidnění ekzému, a pak začněte s malým množstvím. U ječmene čtvrt lžičky denně, po dobu min. čtyř dnů, pak přidat druhou čtvrt lžičku, opět čtyři dny pozorovat ... U chlorelly začněte s jednou tabletkou, po čtyřech dnech přidejte jednu, po dalších čtyřech dnech opět jednu ... Pokud pozorujete negativní reakce již při malých dávkách, s užíváním nepokračujte. Opakuji:

Pokud pozorujete negativní reakce již při malých dávkách, s užíváním nepokračujte.

Poctivý poradce by vám měl na požádání bez problémů dát k vyzkoušení vzorek. Jestliže zelené potraviny snášíte, tak postupně dávku navyšujte, až dojdete na své optimum. Více než doporučeními na obalu se řiďte zkušenostmi svého poradce, spoléhejte na svou intuici a vnímejte signály svého těla. Každý člověk je jiný, a vaše tělo nejlépe ví, co je pro vás v daný okamžik dobré a co ne. Pokud jednu nebo druhou potravinu aktuálně nesnesete, můžete pokus opakovat s odstupem času, klidně za rok, až se váš imunitní systém zase někam posune. Já sama snáším zatím jen ječmen, zatímco můj syn přirozeně preferuje chlorellu.

Pokud zkoušíte cokoliv nového, když je váš imunitní systém zrovna nastaven na boj proti všemu, je jen malá šance na úspěch. Imunitní systém prostě nepřemýšlí a rovnou střílí. Naopak pokud je ječmen dobře snášen, působí i jako přírodní antihistaminikum, kromě mnoha dalších výhod.

Díky pomalému startu se vyhnete i nepříjemným detoxikačním účinkům.

A to je celý ten trik. Pokud začnete s chlorellou a ječmen rychle, nastane u většiny lidí rychlá očista, a většina lidí taky zpočátku pocítí ve větší či menší míře nějaké nepříjemné průvodní pocity: Únavu, bolest hlavy, akné, u ekzematiků zhoršení kůže. Tělo si řekne: Vida, konečně mám k dispozici kvalitní materiál, jdu udělat rekonstrukci a velký úklid. A přitom samozřejmě létají třísky. Pokud je zhoršení skutečně způsobené prudkou detoxikací, odezní obvykle během dvou až tří týdnů, ve výjimečných případech trvá čištění i měsíce. Pokud je ale na vině individuální nesnášenlivost jedné nebo druhé potraviny, nepříjemné pocity setrvají. A právě proto, abyste toto dokázali rozlišit, doporučuji začínat se ZP pomalu. Při pomalém začátku užívání probíhá i detoxikace a rekonstrukce v těle pozvolna, trvá sice déle, ale obejde se bez nepříjemných průvodních jevů. Ze stejného důvodu doporučuji pomalý start se ZP i těhotným a kojícím ženám.

Na závěr chci zdůraznit, že nevěřím, že by ekzém mohl zcela vyléčit jakýkoliv jeden zázračný produkt, ať už potravina, lék, nebo mastička. Podle mé zkušenosti vede k uzdravení série změn; zavedení zelených potravin do jídelníčku může být jednou z nich. Zpravidla bývají dobře tolerovány a alergie na ječmen či chlorellu je velmi vzácná. Rozhodně stojí za vyzkoušení. 

Ječmen a chlorella totiž pomáhají komplexně a mohou tak proces uzdravení významně urychlit:

Poskytují vysoce kvalitní nutriční látky, stavební kameny, které tělo potřebuje, aby se mohlo opravit. Čistí střevo, udržují ho zdravé, chrání ho před zánětem a intenzivně podporují růst zdravého střevního mikrobiomu (ty prospěšné mikrobreberky). Zároveň brání množení plísní a dalších parazitů. Pomáhají optimálně využít výživové hodnoty ostatních potravin, které sníme a zároveň šetrně z těla odvádí nahromaděné toxiny a potravinářské chemie (od aditiv přes zbytky pesticidů z pěstování až po nahromaděné těžké kovy). Dodávají tělu energii a tím posilují naši vůli i schopnost vyhrát nad nemocí. Rozhodně se vyplatí zkusit je do jídelníčku zavést, v mnoha případech vedou jen samotné zelené potraviny ke značnému zlepšení stavu. 

Na závěr jeden malý tip: Pokud nesnesete chlorellu vnitřně, zkuste ji použít i zevně. Rozdrcená chlorella výborně hojí škrábance, seboroické boláky, a přimíchaná do mastičky pomáhá kůži regenerovat a dohojit. Ječmen to umí také, ten ale na rozdrbané kůži může štípat. 

Ať vám slouží!

TIP: 

STÁHNĚTE SI E-BOOK JAK POUŽÍVAT ZELENÉ POTRAVINY PŘI LÉČBĚ ATOPICKÉHO EKZÉMU

  • Jak a kdy s užíváním začít a podle čeho zelené potraviny vybírat.
  • Jak zabránit rychlé detoxikaci a zhoršení kožních projevů.
  • Jak zelené potraviny řeší příčiny atopického ekzému.
  • Jak zelené potraviny pracují a jaký užitek atopikům přinášejí.
  • Zevní užití zelených potravin.

 

Zelené potraviny, o kterých píšu, nehledejte na internetu ani na pultech zdravé výživy či lékárny. Nekvalitní ječmen a chlorella mohou paradoxně napáchat více škody, než užitku, proto doporučuji výhradně produkty české společnosti s patnáctiletou tradicí v oboru. Vynikají tou nejvyšší kvalitou, čerstvostí a čistotou díky dlouholetým zkušenostem společnosti, která se při jejich distribuci spoléhá na nejrychlejší možný prodejní model – etický síťový marketing. Zelené potraviny vám tak přináší konkrétní osoba z masa a kostí, která s nimi má bohaté osobní zkušenosti a opírá se o zkušenosti svých kolegů v síti nad sebou. V ceně krabiček je pak samozřejmě i osobní servis a podpora „přítele na telefonu“.

(Společnost si ze strategických důvodů nepřeje být prezentována ve veřejném prostoru mimo své oficiální stránky, proto zde neuvádím její jméno. Můžu vám je ale říct při osobní schůzce nebo v soukromé zprávě - klidně mi napište! :)