Když se narodil náš syn Toník, splnil se mi sen. Konečně jsem měla své vytoužené miminko v náručí! Jenže když se u něj mezi třetím a šestým měsícem začal objevovat ekzém, splnila se i má nejhorší noční můra. Měla jsem pocit, že jsem jako matka naprosto selhala. Jak to? Vždyť jsem přece všechno udělala správně: pohodové těhotenství, krásný porod bez zásahů, nerušený bonding, žádná separace, koupali jsme ho až pátý den, kojím plně na požádání, jím superzdravě a dodržuji bezhistaminovou dietu, nedostal žádné očkování, nosí látkové pleny, nepoužíváme vlhčené ubrousky ani žádnou dětskou kosmetiku.

Číst dál...

Samotnou mě překvapilo, jak je tento recept rychlý a placky opravdu chutné. Věřím, že si ho také oblíbíte. Tady je:

Na placku budete potřebovat:

asi hrnek cizrnové mouky
vodu
špetku soli
domácí vajíčko (pokud vejce nesnesete, lze bez problémů vynechat) panenský olivový olej nebo ghí

 

Číst dál...

Vždycky jsem chtěla mít děti. Když jsem se ale v dospívání potýkala s vážnými zdravotními potížemi, začala jsem si také lámat hlavu nad tím, jak to zařídit, aby mé děti byly zdravé. Aby nemusely trpět jako já. Zdálo se to jako naprosto nedosažitelný cíl. Můj chorobopis nebyl zrovna tenký: epilepsie, polyvalentní potravinová alergie, silná alergie na pyly, prach a roztoče, atopický ekzém, astma, autoimunitní zánět štítné žlázy. 

Číst dál...

Následující tabulka by Vám měla pomoci snadno se zorientovat v tom, jaké potraviny si můžete dopřát a kterým se naopak raději vyhnout. Rozděluje potraviny vhodné pro bezhistaminovou stravu a ty, které jsou naopak na histamin bohaté nebo ovlivňují metabolizaci histaminu v těle. Tabulka pochopitelně nezohledňuje individuální alergie a nesnášenlivosti – pokud víte, že některé potraviny uvedené v levém sloupci nesnesete, vyhněte se jim také. 

Číst dál...

 

Říká se, že zdraví začíná na talíři, a v případě atopického ekzému to platí dvojnásob. Je s podivem, jak málo se kožní lékaři při pokusu o léčbu ekzému zabývají tím, co jejich pacienti jedí. Sama jsem se u kožních lékařů v Praze dozvídala jen vágní doporučení, abych se vyhýbala „obecně dráždivým potravinám“, ovšem bez jakéhokoliv dalšího vysvětlení.

Takže jak to s těmi „dráždivými potravinami“ je doopravdy? 

Je několik skupin potravin, kterým by se atopik měl vyhnout. Tou první jsou samozřejmě potraviny, na které mu byly prokázány alergie, nebo potraviny zkřížené s alergií na pyly a roztoče. Alergické reakce jsou zdrojem histaminu a tím zhoršují i projevy ekzému. Pokud žádné alergie nemáte, bude Váš jídelníček o poznání bohatší.

Číst dál...