Samotnou mě překvapilo, jak je tento recept rychlý a placky opravdu chutné. Věřím, že si ho také oblíbíte. Tady je:

Na placku budete potřebovat:

asi hrnek cizrnové mouky
vodu
špetku soli
domácí vajíčko (pokud vejce nesnesete, lze bez problémů vynechat) panenský olivový olej nebo ghí

 

Číst dál...

Vždycky jsem chtěla mít děti. Když jsem se ale v dospívání potýkala s vážnými zdravotními potížemi, začala jsem si také lámat hlavu nad tím, jak to zařídit, aby mé děti byly zdravé. Aby nemusely trpět jako já. Zdálo se to jako naprosto nedosažitelný cíl. Můj chorobopis nebyl zrovna tenký: epilepsie, polyvalentní potravinová alergie, silná alergie na pyly, prach a roztoče, atopický ekzém, astma, autoimunitní zánět štítné žlázy. 

Číst dál...

Následující tabulka by Vám měla pomoci snadno se zorientovat v tom, jaké potraviny si můžete dopřát a kterým se naopak raději vyhnout. Rozděluje potraviny vhodné pro bezhistaminovou stravu a ty, které jsou naopak na histamin bohaté nebo ovlivňují metabolizaci histaminu v těle. Tabulka pochopitelně nezohledňuje individuální alergie a nesnášenlivosti – pokud víte, že některé potraviny uvedené v levém sloupci nesnesete, vyhněte se jim také. 

Číst dál...

 

Říká se, že zdraví začíná na talíři, a v případě atopického ekzému to platí dvojnásob. Je s podivem, jak málo se kožní lékaři při pokusu o léčbu ekzému zabývají tím, co jejich pacienti jedí. Sama jsem se u kožních lékařů v Praze dozvídala jen vágní doporučení, abych se vyhýbala „obecně dráždivým potravinám“, ovšem bez jakéhokoliv dalšího vysvětlení.

Takže jak to s těmi „dráždivými potravinami“ je doopravdy? 

Je několik skupin potravin, kterým by se atopik měl vyhnout. Tou první jsou samozřejmě potraviny, na které mu byly prokázány alergie, nebo potraviny zkřížené s alergií na pyly a roztoče. Alergické reakce jsou zdrojem histaminu a tím zhoršují i projevy ekzému. Pokud žádné alergie nemáte, bude Váš jídelníček o poznání bohatší.

Číst dál...

Histamin je látka, která patří do skupiny biogenních amínů. Je produktem bakteriálního zrání, vyskytuje se všude tam, kde dochází k procesu zrání či kvašení, ať už záměrně či nahodile. Je spouštěčem všech alergických reakcí. Je zodpovědný za rozšiřování cév. To se nám hodí, když se poraníme či pohmoždíme a je třeba chránit poraněné místo otokem. Proto tělo ukládá určité množství histaminu v žírných buňkách, kde je neustále k dispozici a může být kdykoliv uvolněn. 

Číst dál...