Vytisknout 

Zdá se, že pro většinu z vás je bezlepkové pečení velký oříšek – měla jsem to na začátku úplně stejně. Když jsem ze začátku zkoušela dělat bezlepkové pečivo z kypřícího prášku, bylo to sice poměrně dobré, ale rychle to tvrdlo a z houstiček byla brzo hromada drobků.

Naštěstí jsem velmi rychle natrefila na recept na bezlepkový chléb z kvašeného těsta na stránkách mé kamarádky Kašulky (najdete ho ZDE). Ten už stačilo jen zlehka upravit podle naší tolerance. Funguje skvěle, i když naše trouba zvládá maximální teplotu jen 200°C.

Budete potřebovat:

250 g pohankové mouky

50 g rýžové mouky

100 g čirokové mouky

100 g kukuřičného škrobu

2 lžíce jablečné vlákniny

1 lžičku soli

3 lžíce chia semínek

3 lžíce loupaných konopných semínek

750 ml vlažné vody

Už se mi i několikrát stalo, že jsem neměla doma jablečnou vlákninu, a taky se chleba povedl. Nebo jsem vůbec neměla pohankovou mouku a použila jsem místo ní rýžovou a amarantovou. Pokud tolerujete i jiná semínka, můžete je samozřejmě přidat také. Oproti běžným kupovaným bezlepkovým chlebům je tohle úplná delikatesa a hlavně – přesně víte, co jste si do něj dali. Nebojte se toho – z počátku to může vypadat složitě, ale na druhý třetí pokus už je to brnkačka!

Takže jak na to?

Důkladně promíchejte všechny suché složky, poté přilijte vlažnou vodu. Pět minut míchejte, nechte asi deset minut odstát, znovu alespoň pět minut míchejte. Někdy může být potřeba použít tyčový mixér, aby se těsto opravdu důkladně spojilo a promíchalo. Nelekejte se toho, že je těsto poměrně řídké, to je správně. Mělo by být jen o málo hustší než těsto na lívance.

Rozmíchané těsto přikryjte fólií a nechtě ca 18 hodin na teplém místě pomalu kvasit. Ano, kvašením stoupá podíl biogenních aminů, přesto je tento chléb výbornou variantou a bývá velmi dobře tolerován. Ono totiž není kvašení jako kvašení a pokud netolerujete chleba z droždí, nemusí být na vině histamin, ale třeba alergie. Pozor, vykvašené těsto voní poměrně nevábně, ani toho se nelekejte.

Pokud vaše trouba umí hřát až na 250°C, postupujte podle postupu v Kašulčině receptu. Moje trouba umí jen do 200°, takže já předehřeju troubu na maximum, zapékací misku si vymažu olejem a vysypu jahelnýma vločkama nebo bezlepkovou krupicí. Do trouby si připravím mřížku a pod ní pekáček na vodu, aby se chleba pekl v páře – je pak uvnitř vláčný a na povrchu křupavý. Těsto vliju do misky, uhladím a naříznu, misku postavím na mřížku, do pekáčku vliju asi tak půl litr studené vody a zavřu. Na těch 200° peču asi tak 50 minut. Po upečení nechávám postupně chladnout v otevřené troubě, asi po hodině vytáhnu, vyklepnu a nechám dochladnout na lince. Zabalený v utěrce vydrží vláčný několik dní, teda pokud ho ovšem předtím nesníte. ;) 

Dobrou chuť a ať vám to křupe! 

 

 

E-BOOK VÝŽIVA PŘI LÉČBĚ ATOPICKÉHO EKZÉMU
ANEB JAK SE PROJÍST KE ZDRAVÍ VE 4 PROMYŠLENÝCH KROCÍCH

  • Co jíst, co nejíst, jak jíst a proč.
  • Smysluplná úprava jídelníčku krok za krokem.
  • Účinné výživové nástroje pro obnovení zdraví a regeneraci kůže.
  • Jak se zorientovat ve světě zdravé výživy a najít svou vlastní cestu.
  • Eliminační dieta, kdy ji použít a na co si dát pozor.
  • Tipy pro výživu kojenců a batolat s atopickým ekzémem.
  • Jednoduchý domácí test potravinových alergií.