Žijeme v době jedové. Náš organismus je neustále vystavován přísunu toxických látek. Prakticky se tomu nelze vyhnout: S toxiny se setkáváme v potravinách, v kosmetice, v ovzduší i ve vodě. I dlouhodobé užívání léků je ve své podstatě pravidelný přísun toxinů do těla… Naše tělo je ovšem naprosto úžasné a do značné míry se umí s toxiny vypořádat.

Číst dál...

Přemnožení kvasinek popřípadě plísní je jednou z velmi častých příčin ekzému. Diagnostika plísňových onemocnění je v našich končinách poměrně obtížná, zato je na internetu k dispozici velká spousta rad a návodů. Mnohdy jde o mýty a polopravdy, proto se v tomto článku pokusím shrnout ty nejdůležitější informace z hlediska plísňových infekcí a ekzémů, abych vám pomohla se v tom trochu lépe zorientovat.

Číst dál...

Trápí vás ekzém, nebo máte doma možná atopické dítě. Načetli jste si články, možná jste si stáhli i ebooky. Říkám si, jestli vám ze všech těch informací tak trochu nejde hlava kolem. Pokud jsme něco celý život dělali nějak, je vždy těžké to změnit, i když máme sebelepší důvod. Žádná změna není snadná, proto se vyplatí jít na věc krok po kroku.

Číst dál...

Lékařská věda nám říká, že příčiny atopického ekzému jsou neznámé. Je pravda, že svou roli hraje celá řada faktorů a co funguje jednomu, nemusí fungovat druhému – atopický ekzém je multifaktoriální onemocnění. Je ale možné najít určité společné rysy a poskytnout vodítko, směr. Je velice pohodlné předepsat léky a říct, že příčinu nelze zjistit. Podle mě, když někdo říká, že něco nejde, tak to znamená, že on to neumí, nebo se mu nechce. Nic víc, nic míň. Přesvědčila jsem se o tom, že když se naopak opravdu chce, je možné téměř cokoliv, takže v tomhle článku vám chci představit příčiny atopického ekzému, jak je vidím já.

Číst dál...

Následující tabulka by Vám měla pomoci snadno se zorientovat v tom, jaké potraviny si můžete dopřát a kterým se naopak raději vyhnout. Rozděluje potraviny vhodné pro bezhistaminovou stravu a ty, které jsou naopak na histamin bohaté nebo ovlivňují metabolizaci histaminu v těle. Tabulka pochopitelně nezohledňuje individuální alergie a nesnášenlivosti – pokud víte, že některé potraviny uvedené v levém sloupci nesnesete, vyhněte se jim také. 

Číst dál...