To je snad nejčastější otázka, kterou od vás slýchám. Dlouho jsem nemohla najít žádnou značku či výrobek, který bych mohla bez výhrad doporučit. Základní pravidlo je, že péče o atopickou pokožku by měla být:

1) příjemná

2) prospěšná

Číst dál...

V druhé části seriálu Jde to i bez chemie bych se chtěla zaměřit na spíše ženská témata. Podíváme se na plenky a dětskou kosmetiku, ekologické praní a v nakonec téma ryze ženské – ženskou ekohygienu. 

Číst dál...

V dobách, kdy ekzém ještě pokrýval většinu mého těla, jsem se vždycky děsila léta. To sluníčko a teplíčko, na které se všichni kolem mě tak těšili, mi doslova nahánělo hrůzu. Vysoké teploty a tudíž zvýšené pocení v kombinaci s probíhající pylovou sezónou způsobovaly prakticky neustálé svědění, s krátkou úlevou v pozdních večerních hodinách.

Přesto platí, že sluneční svit je pro zdravou kůži důležitý. Jak se ale pohybovat s ekzémem na sluníčku, aby se maximalizoval užitek a minimalizovaly škody?

Číst dál...

Kůže je jeden z největších orgánů na našem těle. Většinou si ale neuvědomujeme, že je to orgán prostupný – tedy že všechno, co na kůži dáme, se ve větší či menší míře vstřebává do těla, kde to buď prospívá, anebo škodí.

Znáte to, jakmile balíte na nějakou delší cestu, potřebujete svoji kosmetickou taštičku: šampón, kondicionér, sprchový gel, mýdlo, deodorant, voňavka, zubní pasta, ústní voda, pleťové mléko, denní krém, noční krém, krém na ruce, pánové voda po holení, dámy řasenku, pudřenku, rtěnku, oční stíny, oční linky, rozjasňovač pleti, a pro jistotu nějakou tu vložku nebo tampón, popř. cestovní tubu prášku na praní. Když si přečtete složení jednotlivých výrobků (použijte lupu), většině názvů vůbec nebudete rozumět. Je všechna tahle chemie opravdu nutná? Je vůbec prospěšná?

Číst dál...