Chci vám ukázat, že i sladké může být zdravé a výživné, takže tenhle recept je pro všechny, kteří jako já rádi mlsáte. Jahelný puding můžete použít jako snídani, svačinu, dezert, ale i hlavní jídlo, a to zcela bez výčitek. Naopak, můžete mít radost, že jste si dopřáli výživné, syté jídlo, které chutná, a zároveň tělu prospívá.

 

Na puding potřebujete:

asi 4 polévkové lžíce jáhel

lžíci másla nebo kokosového tuku

lžíci medu, javorového nebo datlového sirupu

velkou špetku sušené stevie

ovoce na kompot

kokos na ozdobení 

 

Jak na to: 

Jáhly přes noc namočte do vody, můžete přidat špetku soli. Vodu vyměňte a vařte do úplného rozvaření, cca 15 minut. Přidejte máslo nebo kokosový olej, oslaďte podle chuti a rozmixujte. Puding potřebuje dosladit poměrně hodně, proto doporučuju použít jemně rozdrcené lístky sušené stévie, která má protizánětlivý charakter, a neobsahuje vůbec žádné sacharidy, což ocení nejen diabetici, ale i každý, kdo ve svém střevě nechce plísně a kvasinky. Stevie ale nemá tak dobrou chuť, proto je dobré ji doplnit trochou jiného sladidla. Hodí se javorový sirup, ten dodá karamelovou chuť, nebo kvalitní med či protizánětlivý datlový sirup. Puding rozmixujte dohladka a nalijte do misek či ozdobných skleniček, pokud chcete pudingem pohostit návštěvu.

Na kompot vyberte sezónní tolerované ovoce. Já jsem použila jablko, švestky a meruňky; hodí se i třešně, broskve nebo hrušky. Jednoduše ovoce nakrájejte a povařte s trochou vody. Doba varu záleží na tom, jakou preferujete konzistenci. :) Já jsem netrpělivá a mám ovoce ráda na zkus, takže vařím jen asi 15 minut. Kompot není třeba doslazovat, ovoce je sladké samo o sobě a vařením ještě zesládne. Tepelná úprava má zde navíc tu výhodu, že významně sníží alergeniciitu dané potraviny, takže je snesitelná i pro člověka, kterému by v syrovém stavu působila potíže. Platí to pro většinu ovoce a zeleniny, zejména pokud se jedná o zkřížené alergie a primárním alergenem jsou pyly.

Z uvařeného ovoce slijte šťávu (je výborná na pití) a kompot naskládejte navrch na puding. Pro efekt se hodí ozdobit trochou strouhaného kokosu. Pak už jen chvíli počkat, než puding zchladne na přijatelnou teplotu a zdravé mlsání je hotové. Já si vždy připravím dvě porce: jednu sním hned, a druhou schovám v lednici na snídani - puding je stejně dobrý ještě teplý, jako i vychlazený.

Dobrou chuť! 

 

 

Zajímají vás možnosti výživy při léčbě atopického ekzému?
Uvažujete o změně jídelníčku, ale nevíte, jak na to?

Všechny informace najdete přehledně na jednom místě v ebooku
Výživa při léčbě atopického ekzému aneb
Jak se projíst ke zdraví ve 4 promyšlených krocích.

TO MĚ ZAJÍMÁ, CHCI VĚDĚT VÍC!