Mnoho ekzematiků si myslí, že kvůli své kůži cestovat nemohou. Já cestování miluju a nechtěla jsem se ho zcela vzdát ani v letech, kdy byl ekzém každodenní součástí mého života. Dokonce mi cestování mnohdy paradoxně pomohlo ekzém lépe zvládat!

 

 

Proč se my atopici často vyhýbáme cestování?

Když si vzpomenu na dobu, kdy jsem měla ekzém hodně rozjetý, velkou roli v tom určitě hrál stud. A pak taky strach z nepohodlí – ekzém sám o sobě je velkým zdrojem nepohodlí v životě a tak k tomu nechceme přidávat ještě případně nepohodlí na cestě...

Dalším bodem bylo zázemí – doma si člověk přeci jenom už vychodil svoje cestičky, máme doma všechny ty užitečné věcičky a pomůcky, které nám pomáhají zvládat úporné svědění, a mnoho z nich si nechceme nebo nemůžeme brát s sebou na cesty...

A samozřejmě obava, co budu jíst?! Dneska už každý, kdo vědomě se svým ekzémem pracuje, dodržuje určitý specifický režim stravování, nikdy ale nemáme jistotu, že „své“ potraviny seženeme i kdekoliv jinde. Vzpomínám si, jak jsem v začátcích své léčby právě kvůli této obavě na posledních chvíli odřekla již zaplacený romantický výlet do Říma... 

Když vás ale něco opravdu baví, začnete dříve nebo později vymýšlet, jak by to šlo...

 

 

Cestování navíc může být pro ekzematiky i vysloveně prospěšné!

Změna prostředí dokáže udělat divy. Přinese novou perspektivu, nové úhly pohledu, nadhled. Je klidně možné, že zdrojem ekzému jsou alergeny z prostředí, které jsou unikátní v místě, kde právě teď žijete. Nebo jsou zdrojem vašeho ekzému nevyjasněné vztahy s lidmi, se kterými životní prostor sdílíte. V obou případech pomůže, když na nějaký čas odjedete.

Cestování taky znamená dovolenou, tedy odpočinek, čas sama pro sebe, úlevu od každodenního shonu. A my víme, že stres hraje u ekzému ohromnou roli. Vzpomínám si, jak mi po prodrbaném náročném zkouškovém období ekzém zázračně na několik dní zmizel, když jsme pak s přítelem odjeli na dovolenou do Vídně. O několik let později jsme zase velmi ocenili možnost odjet na pár nejhorších dní mimo domácí prostředí, když jsme u synka procházeli léčbou akutní plísňové infekce, kterou provázelo prudké zhoršení jeho kůže.

 

 

A každý atopik přece ví, že moře léčí!

Pokud ale jedeme jednou za rok na pár dní k moři, je to jen takové plácnutí do vody... Často se kůže na chvíli zlepší, jen aby se po návratu vrátila do starých kolejí. 

Co kdybyste se ale u toho moře naučili všechno, co potřebujete znát, aby léčení mohlo pokračovat i doma? :)

Aby léčivý dopad cestování k moři byl co největší, začala jsem pro vás pořádat týdenní pobyty u moře se vzdělávacím a zážitkovým programem zaměřeným na léčení atopického ekzému. Čeká vás tam pásmo přednášek, minikurzy vaření, hlídání dětí, nádherná písčitá pláž a možnost doptávat se mě tak dlouho, dokud všechny otázky nebudou zodpovězeny. 

Tak co, pojedete se mnou k moři?