V dobách, kdy ekzém ještě pokrýval většinu mého těla, jsem se vždycky děsila léta. To sluníčko a teplíčko, na které se všichni kolem mě tak těšili, mi doslova nahánělo hrůzu. Vysoké teploty a tudíž zvýšené pocení v kombinaci s probíhající pylovou sezónou způsobovaly prakticky neustálé svědění, s krátkou úlevou v pozdních večerních hodinách.

Přesto platí, že sluneční svit je pro zdravou kůži důležitý. Jak se ale pohybovat s ekzémem na sluníčku, aby se maximalizoval užitek a minimalizovaly škody?

Číst dál...

Při nákupu na víkend na chalupě jsem v Bille náhodou narazila na kukuřičné těstoviny za dobrou cenu, i řekla jsem si, že je vyzkouším. Rychlé jídlo se první večer na chalupě vždycky hodí, protože než se celá rodina vybalí, je už dávno čas na večeři. Těstoviny byly vynikající! Tady máte recept:

 

Číst dál...

Kůže je jeden z největších orgánů na našem těle. Většinou si ale neuvědomujeme, že je to orgán prostupný – tedy že všechno, co na kůži dáme, se ve větší či menší míře vstřebává do těla, kde to buď prospívá, anebo škodí.

Znáte to, jakmile balíte na nějakou delší cestu, potřebujete svoji kosmetickou taštičku: šampón, kondicionér, sprchový gel, mýdlo, deodorant, voňavka, zubní pasta, ústní voda, pleťové mléko, denní krém, noční krém, krém na ruce, pánové voda po holení, dámy řasenku, pudřenku, rtěnku, oční stíny, oční linky, rozjasňovač pleti, a pro jistotu nějakou tu vložku nebo tampón, popř. cestovní tubu prášku na praní. Když si přečtete složení jednotlivých výrobků (použijte lupu), většině názvů vůbec nebudete rozumět. Je všechna tahle chemie opravdu nutná? Je vůbec prospěšná?

Číst dál...

Dlouho jsem hledala, co snídat. Samotné ovoce mi nevyhovovalo, jogurt byl málo sytý, špaldovou kávu jsem nikdy nedopila, chleba mi ležel v žaludku ještě celé dopoledne a byla jsme po něm unavená. Pak jsem objevila chia semínka a konopná semínka a postupně se zrodila tahle báječná snídaně, která mě příjemně zasytí a přitom nezaplácne, a opravdu mi dodá energii na celé dopoledne. Ačkoliv chutná sladce, obsahuje jen poměrně malé množství sacharidů, a energie se tak uvolňuje pomalu v průběhu několika hodin. Ideální! 

Číst dál...

Zelené potraviny teď zažívají módní vlnu. S výrobci se doslova roztrhl pytel a někteří prodejci prezentují zelené potraviny, ječmen a chlorellu, jako zázračný všelék a ochotně ho prodají komukoliv na cokoliv, aniž by se příliš zajímali o potřeby daného člověka. Leckterý atopik už zažil okamžiky velkého očekávání, a někdy i bouřlivého zklamání.

Jak to tedy s těmi zelenými potravinami je doopravdy? Jsou opravdu pro každého? Mohou opravdu vyléčit i atopický ekzém? A kdy a jak je začít užívat, aby si člověk ještě více nepřitížil? Jak se vyvarovat zhoršení ekzému při detoxikaci organismu? Jak se zorientovat ve velké nabídce produktů, na čem závisí kvalita zelených potravin? 

Číst dál...