Tuhle báječnou „karikaturu“ nádivky, jak sama říká, mi uvařila má skvělá tchýně Jana. U nás doma se nádivka nikdy nedělala, takže to pro mě bylo velké překvapení – a musím říct, že příjemné. Možná i proto, že jsem neměla žádná vstupní očekávání, jak by taková velikonoční nádivka měla chutnat. Po velikonočním obědě jsem tchýni požádala o recept, a tady ho máte... |
Připravte si:
400 ml zeleninového vývaru 140g pohanky lámanky 2 domácí nebo bio vajíčka 2 čajové lžičky pohankové mouky 2 polévkové lžíce olivového oleje 6 ředkviček 4 větší žampiony asi 8 cm kus pórku 1 menší cibule tolerovaná zelená nať (kopřiva, nebo meduňka) sůl na dochucení máslo a pohanková krupice na vysypání zapékací misky |
Postup:
Nejdříve si připravíme mírně osolený zeleninový vývar, v podstatě stačí i z cibule a česneku. Přecedíme a ještě vroucím vývarem zalijeme pohanku lámanku. Necháme v zakryté nádobě stát asi 20 – 30 minut, pohanka skoro všechen vývar nasákne.
V hrníčku si rozkloktáme vajíčka s pohankovou moukou, aby se to spolu pěkně spojilo, než nakonec do nádivky zamícháme.
Zeleninu (celkem asi ½ litru) nakrájíme nadrobno a orestujeme na olivovém oleji. Není třeba, aby zelenina byla úplně měkká – celá nádivka se pak ještě bude péct v troubě. Do orestované zeleniny můžeme přidat i tu, ze které jsme dělali vývar, pokud ji nevyužijeme jinde.
Orestovanou zeleninu pak smícháme s namočenou lámankou a necháme vychladnout. Vajíčko přimícháme až, když je směs opravdu studená. Úplně nakonec přimícháme nasekané čerstvé lísky kopřivy nebo meduňky, či jinou tolerovanou zelenou nať. Použít můžete i pěkné zelené listy z ředkviček.
Zapékací misku o průměru 20 cm vymažeme máslem a vysypeme pohankovou krupicí. Nádivku pečeme v horkovzdušné troubě při 170 – 180° zhruba 45 minut.
Dobrou chuť!
K nádivce mi Jana uvařila výbornou dušenou zeleninu, pochutnávala jsem si ještě dva dny! Pokud tuhle nádivku doma vyzkoušíte, napište mi, ráda předám Vaše příběhy autorce receptu. ;) |
E-BOOK VÝŽIVA PŘI LÉČBĚ ATOPICKÉHO EKZÉMU
ANEB JAK SE PROJÍST KE ZDRAVÍ VE 4 PROMYŠLENÝCH KROCÍCH
|
- Podrobnosti
- Kategorie: Recepty
- Zveřejněno: 6. duben 2015