V tomhle článku s vámi chci sdílet své zkušenosti a vychytávky, které mi pomáhaly užít si naplno cestování i v letech, kdy ekzém pokrýval většinu mého těla.

Číst dál...

Mnoho ekzematiků si myslí, že kvůli své kůži cestovat nemohou. Já cestování miluju a nechtěla jsem se ho zcela vzdát ani v letech, kdy byl ekzém každodenní součástí mého života. Dokonce mi cestování mnohdy paradoxně pomohlo ekzém lépe zvládat!

Číst dál...

Když jsem se začala více zajímat o přirozené stravování v rámci plynutí ročních dob, narazila jsem na problém skladování potravin. Pokud také usilujete o to, aby ve vašem jídelníčku převládly lokální potraviny, pravděpodobně jste došli ke stejnému závěru:

V létě a na podzim máme hojnost lokální zeleniny a ovoce, v zimě a na jaře je to podstatně horší.

Číst dál...

Jak jsem postupně rozkrývala příčiny svého ekzému, došlo mi, že velmi zásadní vliv na mé zdraví mělo to, jak jsem se narodila. Postupně jsem odkrývala hlubší a hlubší souvislosti, které nejprve vedly k tomu, že jsem ze svého ekzémového utrpení obviňovala svou maminku. To byla velmi obtížná část mého života a já jsem ráda, že už je za mnou. Další vývoj mě vedl k vděčnosti. K vděčnosti za nemoc, která mi umožnila porozumět širším souvislostem, změnit zajeté paradigma naší rodiny, a umožnit mým dětem ten nejlepší možný start do života – zrovna tak, jako i moje maminka poskytla ten tehdy nejlepší možný start do života i mně...

Číst dál...

Většina atopiků už na sobě vliv stresu zpozorovala – když jsme v klidu, je ve větším klidu i kůže, jak jsme pod tlakem, kůže na to reaguje zhoršením. Někdy okamžitě, někdy se zpožděním, u někoho více, u někoho méně.

Dokonce už i od těch osvícenějších kožních lékařů můžeme slyšet radu: „A vyhýbejte se stresu.“ Jenže jak se to dělá? Jak se můžeme vyhnout stresu ve světě, který spěchá stále rychleji, a který stále tlačí hlavně na naši výkonnost?

Číst dál...