V tomhle receptu bych vám ráda představila základní know how pečení sladkých bezlepkových a nízkoalergenních koláčů. Došla jsem k němu metodou pokusu a omylu, je to tedy souhrn mých vlastních zkušeností. Variant je nesčetně mnoho, a jakmile člověk pochopí základní postup, může začít experimentovat.

Postupně si pak vytvoříte vlastní recepty favority. Budeme pracovat bez lepku, bez cukru, bez mléka, bez vajec a fosfátu.

Osobně ráda i do sladkých koláčů přidávám sladší druhy zeleniny, zvýší se tím výživová hodnota a dezert tak můžete povýšit na plnohodnotné jídlo. Vždycky jsem měla ráda sladké a tak mám mnohem příjemnější pocit, když vím, že jsem spolu s koláčem snědla i půl kila zeleniny. Je to skvělá volba například i v případě, že vaše děti obvykle zeleninu nejedí, ale koláč si dají rády. Můžete do něj schovat červenou řepu, dýni máslovou či hokaido, cuketu, mrkev nebo batáty. Do těsta se dává zelenina nastrouhaná najemno; aby se vám lépe strouhala, doporučuju ji předtím povařit, nebo využít strouhacího robota. Zeleninová hmota také dodá těstu vláčnost a soudržnost. 

 

Bezlepková bublanina s dýní – co budete potřebovat:

Ca 200 g nastrouhané máslové dýně

600 ml rýžového nápoje s DM (s calciem nebo natur)

Špetku soli

300 g 100% jablečného pyré (taky z DM)

3 lžíce kokosového nebo olivového oleje, popř. másla

7 lžic javorového sirupu

2 lžičky skořice, pokud tolerujete

Hrst rozinek, pokud tolerujete

2 lžičky jemně nadrcených lístků stévie

Asi půl kila čerstvých nebo mražených vypeckovaných třešní

2 hrsti kokosu

3 lžičky kypřícího prášku z vinného kamene

3 lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu

Bezlepkovou mouku podle dispozice a podle tolerance: jáhlovou, kukuřičnou, čirokovou, pohankovou, rýžovou

 

Neřeknu vám kolik přesně mouky, protože každá bezlepková mouka saje trochu jinak. Všechny ale sají víc, než lepkové mouky, takže je obzvlášť důležité smíchat mouku s vlhkými částmi až těsně před tím, než těsto nalijete do forem a vložíte do trouby. Proto si ještě před přípravou těsta dejte předehřát troubu a připravte si zapékací mísu nebo plech. Na vymazání používám olivový olej z pokrutin nebo levnější kokosový olej, na vysypání jemně strouhaný kokos, kukuřičnou krupici nebo mleté jahelné vločky.

Nejdřív tedy smícháme vlhké složky: nastrouhanou dýni, rýžový nápoj, jablečné pyré, tuk, sladký sirup. Můžete samozřejmě použít jinou zeleninu, jiný sladký sirup atd., to už záleží na tom, co máte po ruce a co máte rádi. Určitě přidejte špetku soli, působí jako zvýrazňovač chuti. Do směsi pak přidejte mražené, čerstvé a sušené ovoce, pokud tolerujete, kokos, nebo třeba oříšky. Vyplatí se otestovat skořici, je obvykle dobře tolerovaná a dodává koláči příjemnou chuť i vůni.

Až úplně nakonec přidávejte kypřící prášek a mouku. Kypřícího prášku je potřeba dát mnohem víc, než při lepkovém pečení, proto se také nehodí klasický kypřící prášek s fosfáty, protože ve větším množství kazí chuť. Prášek z vinného kamene ale chuť koláče nemění. Ráda kombinuji víc věcí najednou, takže používáme vždycky více druhů bezlepkových muk, ale klidně pro začátek udělejte koláč jen z rýžové nebo pohankové mouky, ty jsou poměrně běžně dostupné a dobře se s nimi pracuje.

Mouku pomalu přidávejte, až těsto získá správnou konzistenci – mělo by být husté, ale stále tekuté. Pak ho hned vlijte na připravený pekáč nebo zapékací mísu a vložte do předehřáté trouby. Peču při 175° ca 50 minut, doba pečení se ale může lišit, každá trouba peče trochu jinak, takže vyzkoušejte.

Ze začátku to možná vypadá složitě, ale tak vypadá všechno, co děláme poprvé. Jakmile si to trochu vyzkoušíte, už pro vás bezlepkové pečení nebude představovat žádný problém. Takže s chutí do toho! :) 

 

 

E-BOOK VÝŽIVA PŘI LÉČBĚ ATOPICKÉHO EKZÉMU
ANEB JAK SE PROJÍST KE ZDRAVÍ VE 4 PROMYŠLENÝCH KROCÍCH

  • Co jíst, co nejíst, jak jíst a proč.
  • Smysluplná úprava jídelníčku krok za krokem.
  • Účinné výživové nástroje pro obnovení zdraví a regeneraci kůže.
  • Jak se zorientovat ve světě zdravé výživy a najít svou vlastní cestu.
  • Eliminační dieta, kdy ji použít a na co si dát pozor.
  • Tipy pro výživu kojenců a batolat s atopickým ekzémem.
  • Jednoduchý domácí test potravinových alergií.