Zavařování mě vždy lákalo, ale ve všech obvyklých postupech se používá poměrně velké množství cukru případně umělých želírujících přísad. Zajímalo mě, jestli je možné zavařovat i jinak a začala jsem pátrat a zkoušet.

Na poprvé jsem minulý rok udělala jen asi dvacet nebo třicet skleniček převážně kompotů a povidel. A povedlo se – zplesnivěla pouze jedna jediná sklenička s povidly, což považuji za poměrně uspokojivý výsledek. Kompoty i marmelády byly výborné, hodně jsme je ocenili i na Vánoce při slepování domácího bezlepkového cukroví.

Sladila jsem jednoduše sušeným ovocem, javorovým, datlovým nebo agave sirupem a stevií. Stévie má i mírné konzervační účinky, stejně tak působí i přidání špetky soli. Zásadní je ovšem perfektní čistota skleničky a dobře padnoucí víčko.

Povidla, marmeláda, džem

- Připravte si vhodné skleničky a surovinu – lokální sezónní ovoce. Hodí se jakékoliv ovoce, které tolerujte po tepelné úpravě, já jsem zatím zpracovávala třešně, višně, švestky, meruňky, jablka, hrušky a ostružiny.

- Skleničky a víčka vyvařte, nechte oschnout na čisté utěrce a dbejte na to, abyste nepomíchali víčka. Vnitřek víčka a závit skleničky otřete tvrdým alkoholem, třeba slivovicí.

- Ovoce očistěte, vypeckujte, vyjádřete, případně nakrájejte na kousky a ve výkonném mixéru rozmixujte na tekutou hmotu. Lze použít i čistý mlýnek na maso.

- Přidejte sladidlo. Pokud sladíte sušeným ovocem, je dobré ho předem na pár hodin namočit, aby změklo a snáz se rozmixovalo spolu s ovocem. Nejlépe se mi osvědčily datle a rozinky. Sušené stévie přidejte jen část, její chuť je hodně výrazná, lístečky je dobré pořádně rozemnout v dlani a ještě přesypat přes jemné sítko, abyste pak v marmeládě neměli větvičky.

- Přidejte sůl. Nebojte se, sůl při dlouhém vaření vytáhne z ovoce jeho přirozenou sladkost, takže ve výsledku budete mít marmeládu sladkou. Sůl působí také jako zvýrazňovač chuti a má mírné konzervační vlastnosti.

- Vařte za stálého míchání a vařte a vařte a vařte a vařte ... A pak vařte ještě trochu víc. Na většině ovoce se vytvoří pěna, tu je dobré sbírat lžící a dávat stranou. (Později ji můžete využít třeba do těsta na koláč.)

Množství sladidla i soli záleží na množství a sladkosti zavařovaného ovoce. Nejlepší je průběžně ochutnávat (vždy čistou, neolíznutou lžičkou, a pozor ať se nespálíte!).

Orientačně: Na ca 1,5 litru rozmixované vypeckované hmoty třešní jsem dala ¼ lžičku soli a 3 lžíce datlového sirupu.

Můžete vařit povidla, to znamená vařit hmotu do zhoustnutí, dokud se z ní nevyvaří voda. To je poměrně zdlouhavé, ale získáte tak opravdu hustý ovocný koncentrát intenzivní chuti. 1,5 litru třešní jsem vařila asi hodinu a byly z toho dvě skleničky o 3 deci. 

Nebo je možné vařit marmeládu, tedy přidat zahušťovací složku. Můžete se pokusit sehnat nějaký čistě přírodní pektin, já jsem pracovala s jablečnou moukou (rozemletá sušená jablka). Jablka obsahují přirozeně velké množství pektinu, a jablečná mouka marmeládu výborně zahustí. Ovocnou hmotu jsem tedy vařila jen asi dvacet minut, pak jsem přidala jablečnou mouku (na 1,5 litru původní hmoty asi 3 vrchovaté lžíce) a ještě chvilku společně povařila. Jablečná mouka tvoří hrudky, takže před naléváním do sklenic je dobré marmeládu ještě jednou důkladně rozmixovat; a také ochutnat, jestli je dost sladká. Výtěžnost je oproti povidlům zhruba dvojnásobná. 

Horkou hmotu opatrně lijte do ještě teplých vyvařených sklenic, víčko utáhněte, co to jde, a skleničku otočte dnem vzhůru. Po vychladnutí zkontrolujte, že je víčko jakoby vcuclé dovnitř. Uchovávejte v temnu a mimo dosah mlsných dětí! :)

Kompot

- Připravte si vhodné skleničky a surovinu – lokální sezónní ovoce. Hodí se jakékoliv ovoce, které tolerujte po tepelné úpravě, já jsem zatím zpracovávala třešně, višně, švestky, meruňky, jablka, hrušky a mirabelky. Kompot můžete dělat jednodruhový nebo namíchaný, jak je vám libo.

- Skleničky a víčka vyvařte, nechte oschnout na čisté utěrce a dbejte na to, abyste nepomíchali víčka. Vnitřek víčka a závit skleničky otřete tvrdým alkoholem, třeba slivovicí. Na dno každé skleničky dejte špetku soli.

- Ovoce očistěte, vypeckujte, vyjádřete, případně nakrájejte na kousky a nacpěte do sklenic. Pro oslazení je možné přidat rozinky nebo na kousky nakrájené datle.

- Připravte si nálev: ca 1,5 litru horké vody, ¼ lžičky soli, případně javorový sirup na doslazení, zde hodně záleží na přirozené sladkosti daného ovoce.

- Nálev přilijte do sklenic a sterilizujte.

Sterilizovat lze opět dvěma způsoby: klasicky vařením v hrnci, nebo zapékáním v troubě.

Já zvolila tu druhou variantu – troubu jsem předehřála na 130° a skleničky vyrovnala sklenice na hlubší pekáč tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Pekáč jsem naplnila horkou vodou (cca 4 cm). Nechala jsem sterilizovat 30 minut. Důležité je, že v této variantě se víčko na skleničky nasazuje nedotažené a utahuje se až těsně po vyjmutí sklenic z trouby. Po vychladnutí zkontrolujte, že je víčko jakoby vcuclé dovnitř. Uchovávejte v temnu a mimo dosah mlsných dětí! :)

Přesnídávky jsem dělat nezkoušela, protože ty můžeme celoročně koupit v Dm za velmi dobrý poměr kvalita-cena: 750g 100% jablečné bio přesnídávky vás vyjde na ca 35 Kč.

Užijte si tvoření, budu ráda, když se podělíte o své zavařovací úspěchy!

 

 

E-BOOK VÝŽIVA PŘI LÉČBĚ ATOPICKÉHO EKZÉMU
ANEB JAK SE PROJÍST KE ZDRAVÍ VE 4 PROMYŠLENÝCH KROCÍCH

  • Co jíst, co nejíst, jak jíst a proč.
  • Smysluplná úprava jídelníčku krok za krokem.
  • Účinné výživové nástroje pro obnovení zdraví a regeneraci kůže.
  • Jak se zorientovat ve světě zdravé výživy a najít svou vlastní cestu.
  • Eliminační dieta, kdy ji použít a na co si dát pozor.
  • Tipy pro výživu kojenců a batolat s atopickým ekzémem.
  • Jednoduchý domácí test potravinových alergií.