Dlouho jsem hledala, co snídat. Samotné ovoce mi nevyhovovalo, jogurt byl málo sytý, špaldovou kávu jsem nikdy nedopila, chleba mi ležel v žaludku ještě celé dopoledne a byla jsme po něm unavená. Pak jsem objevila chia semínka a konopná semínka a postupně se zrodila tahle báječná snídaně, která mě příjemně zasytí a přitom nezaplácne, a opravdu mi dodá energii na celé dopoledne. Ačkoliv chutná sladce, obsahuje jen poměrně malé množství sacharidů, a energie se tak uvolňuje pomalu v průběhu několika hodin. Ideální! 

 

Suroviny:

2 polévkové lžíce chia semínek

2 polévkové lžíce loupaných konopných semínek

2 polévkové lžíce kvalitního strouhaného kokosu

1 polévková lžíce loupaných mandlí

1 čajová lžička sušené stévie

1 jogurtové kozí mléko nebo kefír

trocha tolerovaného ovoce

 

Příprava:

Semínka, kokos, stévii a mandle smíchám v misce, přidám jogurtové mléko, zamíchám a nechám tak 20 – 30 minut stát. Vznikne něco jako hustý pudink, jak chia semínka a kokos nasáknou vláhu z jogurtu. Pak přidám pokrájené ovoce, které zrovna mám, a je to. Dá se použít kaki, physalis, melouny, maliny, borůvky, jablíčka, hrušky, klidně i tepelně zpracované. Ovocná složka se mění podle sezóny a díky tomu je tahle snídaně vlastně i pokaždé trochu jiná. Vybírejte ovoce, které tolerujete. Pokud máte alergie nebo zkřížené alergie, pomůže ovoce předem trochu povařit, uděláte si tak i domácí kompot. Stejně tak pokud netolerujete mandle nebo kokos, jednoduše je vynecháte.

V chladných zimních dnech si k tomuhle „pudinku“ uvařím hrnek roiboosu, který mě zahřeje, v teplejších dnech začínám den se sklenicí nápoje z mladého ječmene. Oba nápoje, ječmen, i čaj roiboos, fungují také jako přírodní antihistaminika.

Konečně mám svou ideální snídani! A co snídáte vy? 

 

 

E-BOOK VÝŽIVA PŘI LÉČBĚ ATOPICKÉHO EKZÉMU
ANEB JAK SE PROJÍST KE ZDRAVÍ VE 4 PROMYŠLENÝCH KROCÍCH

  • Co jíst, co nejíst, jak jíst a proč.
  • Smysluplná úprava jídelníčku krok za krokem.
  • Účinné výživové nástroje pro obnovení zdraví a regeneraci kůže.
  • Jak se zorientovat ve světě zdravé výživy a najít svou vlastní cestu.
  • Eliminační dieta, kdy ji použít a na co si dát pozor.
  • Tipy pro výživu kojenců a batolat s atopickým ekzémem.
  • Jednoduchý domácí test potravinových alergií.