Jak už to tak bývá, ty nejlepší recepty vnikají čirou náhodou, když přemýšlíte, co udělat se zbytky zdánlivě nespojitelných surovin. Bylo tomu tak i v případě těchto karbanátků a musím říct, že se moc povedly. Jsou navíc i skvělým jídlem na cesty, protože vám i v horku dlouho vydrží.

 

Budete potřebovat

½ středně velké cukety

6 lžic vařené červené čočky

1 bio nebo farmářské vejce

6-8 lžic tolerované mouky

špetku soli

nasekané lístky čerstvé bazalky

3 stroužky česneku, pokud tolerujete

mouku na obalení

olivový olej nebo ghí na smažení

 

Jak na to

Cuketu nahrubo nastrouhejte, smíchejte s červenou čočkou a vajíčkem. Cuketu a vajíčka preferujte domácí, farmářská, od souseda ze zahrádky... Farmářské potraviny často méně alergizují, protože neobsahují problematické zbytky chemikálií z konvenčního způsobu pěstování. Červenou čočku před vařením namočte, stačí na pár hodin, ale vodu v průběhu máchání alespoň jednou vyměňte a před vařením slijte. Máčením se z luštěnin vylouhují saponiny a další antinutriční látky a naopak se v nich aktivují ty látky, které následně usnadňují trávení luštěnin.

Posolte podle chuti a do mokré směsi postupně vmíchávejte tolerovanou mouku. Já použila pohankovou a cizrnovou, takže karbanátky byly i bezlepkové. Pokud tolerujete, přidejte česnek a bazalku. Obě potraviny se rozhodně vyplatí otestovat a do jídelníčku zařadit, kromě toho, že jídlu dodají chuť, prospívají také našemu střevu a tím i celému imunitnímu systému.

 

Výsledné těsto by mělo mít takovou hustotu, aby se z něj daly pohodlně tvořit menší bochánky, které pak opět obalíte v tolerované mouce a vložíte do rozpáleného oleje nebo ghí. Smažte na mírném ohni dozlatova z obou stran, servírujte s čerstvou zeleninou či jakkoliv je vám libo. Dobrou chuť!

 

 

E-BOOK VÝŽIVA PŘI LÉČBĚ ATOPICKÉHO EKZÉMU
ANEB JAK SE PROJÍST KE ZDRAVÍ VE 4 PROMYŠLENÝCH KROCÍCH

  • Co jíst, co nejíst, jak jíst a proč.
  • Smysluplná úprava jídelníčku krok za krokem.
  • Účinné výživové nástroje pro obnovení zdraví a regeneraci kůže.
  • Jak se zorientovat ve světě zdravé výživy a najít svou vlastní cestu.
  • Eliminační dieta, kdy ji použít a na co si dát pozor.
  • Tipy pro výživu kojenců a batolat s atopickým ekzémem.
  • Jednoduchý domácí test potravinových alergií.