Jak už to tak bývá, ty nejlepší recepty vnikají čirou náhodou, když přemýšlíte, co udělat se zbytky zdánlivě nespojitelných surovin. Bylo tomu tak i v případě těchto karbanátků a musím říct, že se moc povedly. Jsou navíc i skvělým jídlem na cesty, protože vám i v horku dlouho vydrží.
Budete potřebovat ½ středně velké cukety 6 lžic vařené červené čočky 1 bio nebo farmářské vejce 6-8 lžic tolerované mouky špetku soli nasekané lístky čerstvé bazalky 3 stroužky česneku, pokud tolerujete mouku na obalení olivový olej nebo ghí na smažení |
Jak na to
Cuketu nahrubo nastrouhejte, smíchejte s červenou čočkou a vajíčkem. Cuketu a vajíčka preferujte domácí, farmářská, od souseda ze zahrádky... Farmářské potraviny často méně alergizují, protože neobsahují problematické zbytky chemikálií z konvenčního způsobu pěstování. Červenou čočku před vařením namočte, stačí na pár hodin, ale vodu v průběhu máchání alespoň jednou vyměňte a před vařením slijte. Máčením se z luštěnin vylouhují saponiny a další antinutriční látky a naopak se v nich aktivují ty látky, které následně usnadňují trávení luštěnin.
Posolte podle chuti a do mokré směsi postupně vmíchávejte tolerovanou mouku. Já použila pohankovou a cizrnovou, takže karbanátky byly i bezlepkové. Pokud tolerujete, přidejte česnek a bazalku. Obě potraviny se rozhodně vyplatí otestovat a do jídelníčku zařadit, kromě toho, že jídlu dodají chuť, prospívají také našemu střevu a tím i celému imunitnímu systému.
Výsledné těsto by mělo mít takovou hustotu, aby se z něj daly pohodlně tvořit menší bochánky, které pak opět obalíte v tolerované mouce a vložíte do rozpáleného oleje nebo ghí. Smažte na mírném ohni dozlatova z obou stran, servírujte s čerstvou zeleninou či jakkoliv je vám libo. Dobrou chuť! |
E-BOOK VÝŽIVA PŘI LÉČBĚ ATOPICKÉHO EKZÉMU
ANEB JAK SE PROJÍST KE ZDRAVÍ VE 4 PROMYŠLENÝCH KROCÍCH
|
- Podrobnosti
- Kategorie: Recepty
- Zveřejněno: 11. srpen 2015