Mám doma malého alergika. :)  I tak mu chci dopřát k narozeninám dort a na něm svíčky. Po několika pokusech a omylech jsme doma vytvořili tyhle dva recepty, které jsou bez lepku, bez vajec, bez mléka, bez ořechů, bez sóji a bez cukru.

Na korpus budete potřebovat:

150 g pohankové krupice

80 g hladké rýžové mouky

60 g jablečné mouky

Špetku soli

Lžici bio kukuřičného škrobu

4 lžíce rýžového oleje

120 g rýžového sirupu

Asi 100 ml vody

 

 

Nebo:

80 g šáchorové mouky

40 g pohankové celozrnné mouky

30 g pohankové hladké mouky

80 g rýžové mouky

60 g jablečné mouky

Špetku soli

Lžíci bio kukuřičného škrobu

4 lžíce kokosového oleje

100 g datlového sirupu

Asi 100 ml vody

Na krém budete potřebovat:

¾ hrnečku (objem 200ml) tapiokových perliček

(předem namočte alespoň na 2-4 hodiny do vody)

1 litr Rýžového nápoje z DM

Malá plechovka kokosového mléka z DM

Tolerované ovoce (my jsme použili meruňky)

Velká špetka sušené stévie

Velká hrst fíků nebo rozinek

Nebo:

¾ hrnečku (objem 200ml) tapiokových perliček

(předem namočte alespoň na 2-4 hodiny do vody)

Půl litru rýžového nápoje z DM

Půl litru kokosového mléka Aroy-D

4 lžíce datlového sirupu

 

 

 

Na zdobení budete potřebovat:

Velkou hrst malin

Velkou hrst borůvek

Dvě lžíce javorového, datlového nebo agáve sirupu

Několik lístků máty a meduňky

2-3 lžíce chia semínek

 

Jak na to

Zkontroluje, jaké máte k dispozici suroviny a podle toho zvolte variantu na korpus. :) Než začnete mísit těsto, je dobré namočit si tapiokové perličky, krém se vám pak bude mnohem lépe vařit, ale nutné to není. Troubu si předehřejte na 180° a připravte si formu na korpus. Já použila formu o průměru 24 cm a ještě mi trocha těsta zbyla. Formu je dobré vymazat olejem a vysypat něčím hrubším, opět záleží, co máte po ruce – funguje strouhaný kokos, drcené jáhelné vločky, kukuřičná nebo pohanková krupice... Hotové těsto je potřeba rychle vložit do trouby, proto si formu připravuju vždycky jako první.

Pak tedy smísíme zvlášť sypké složky, zvlášť vlhké složky, na důkladné promíchání se hodí použít metličku. Následně umícháme těsto. Výsledek nesmí být ani tekutý, ani drobivý, ani moc lepivý – musí tak akorát držet tvar. Každá mouka saje trošku jinak, proto v případě potřeby přidejte trošku vody nebo naopak trošku mouky. Těsto přesuneme do formičky a pomocí lžíce nebo mazacího nože tvarujeme do mističky. Usilujeme o rovnoměrné rozložení, stěny by měly být stejně vysoké a korpus na všech místech pokud možno stejně tlustý.

Pečeme v předehřáté troubě cca 20 minut při 175°C.

Než začnete připravovat krém, můžete si dát malou pauzu na kávu nebo si odskočit na oběd – krém je dobré nalévat na vychladlý korpus. Tapioka je škrob, proto při práci s ní vždycky dbejte na to, aby se nedostala do kontaktu se slinami: Enzymy obsažené ve slinách štěpí škroby na jednodušší cukry, krém by vám pak už nezhoustl – je to stejné, jako když vaříte pudink. Pozor na ochutnávání z vařečky a všetečné dětské prstíčky, stačí opravdu málo a je po krému! Druhá varianta krému vznikla právě díky tomu, že můj synek opakovaně ochutnával prstíkem, co to ta máma máčí v tom hrnci… Došlo mi to, až když jsem místo krému měla sladkou polévku. Všechny původní suroviny už jsme na druhý pokus neměli v dostatečném množství, tak jsem musela trochu improvizovat. Alternativně můžete samozřejmě udělat krém i z agaru, pokud ho tolerujete.

Všechny ingredience na zvolenou variantu krému vložte do hrnce a za stálého míchání vařte a vařte až do zhoustnutí. Tapioka je tak trochu hrnečku vař a snadno se připaluje, takže opravdu míchejte stále a případně podle potřeby přilijte trochu rýžového nápoje. Na případné ochutnávání používejte vždy čistou, neolíznutou lžíci. Jakmile krém zhoustne a tapiokové perličky jsou měkké, nalijte ještě horký krém v přiměřené vrstvě na korpus a dort dejte vychladnout do lednice.

Třetí fáze je příprava zdobení. Borůvky, maliny, bylinky a sirup vložte spolu to mixéru a mixujte do hladka. Přidejte chia semínka a nechte asi půl hodiny stát, aby se chia semínka nasákla a vytvořila gel. Jsou to právě bylinky, které téhle nevařené marmeládě dodávají její skvělou chuť a vůni.

Přichází druhá pauza na kafíčko nebo třeba společnou hru...

Dort zdobíme, až když je vychladlý a krém ztuhlý. Požadovaný obrázek můžete tvořit jen tak lžičkou, nebo si vzít na pomoc třeba vánoční vykrajovátka. Dort uchovávejte v lednici a vyjměte ideálně až těsně před servírováním. Nicméně máme vyzkoušeno, že v pokročilých podzimních měsících se do doby chlazení dá započítat i přeprava v kufru auta cestou na místo oslavy... :)

Dobrou chuť a krásné narozeniny všem mimořádným oslavencům! 

 

Dva dny po svých čtvrtých narozeninách se mě synek zeptal:

„Mami, kdy už mi bude pět?“

„No asi za rok Toníčku, proč se ptáš?“

„Ale to je za dlouho, já už chci zase ten dort, víš?“

„Byl to dobrý dort, Toníčku?“

„Jo moc dobrý mami, fakt moc dobrý.“

Tak jo, stálo to za to… :)

 

 

E-BOOK VÝŽIVA PŘI LÉČBĚ ATOPICKÉHO EKZÉMU
ANEB JAK SE PROJÍST KE ZDRAVÍ VE 4 PROMYŠLENÝCH KROCÍCH

  • Co jíst, co nejíst, jak jíst a proč.
  • Smysluplná úprava jídelníčku krok za krokem.
  • Účinné výživové nástroje pro obnovení zdraví a regeneraci kůže.
  • Jak se zorientovat ve světě zdravé výživy a najít svou vlastní cestu.
  • Eliminační dieta, kdy ji použít a na co si dát pozor.
  • Tipy pro výživu kojenců a batolat s atopickým ekzémem.
  • Jednoduchý domácí test potravinových alergií.