Samotnou mě překvapilo, jak je tento recept rychlý a placky opravdu chutné. Věřím, že si ho také oblíbíte. Tady je:

Na placku budete potřebovat:

asi hrnek cizrnové mouky
vodu
špetku soli
domácí vajíčko (pokud vejce nesnesete, lze bez problémů vynechat) panenský olivový olej nebo ghí

 

Na náplň jsem použila:

mrkev
žampiony
máslo nebo ghí

Můžete samozřejmě použít i jakoukoliv jinou zeleninu, kterou snesete a máte zrovna doma.

Postup:

Cizrnovou mouku, vodu, sůl a eventuelně vajíčko smíchejte na řídké hladké těsto, jen o malinko hustší než na klasickou palačinku. Pomalu nalévejte na rozpálenou pánvičku, zlehka omaštěnou olejem. Pokud máte pánev s nepřilnavým povrchem, můžete placky klidně péct i úplně na sucho. Opečte rovnoměrně z obou stran.

Udělala jsem na zkoušku i těsto bez vajíčka. Placky i tak poměrně dobře držely, ale doporučuji dělat je menší, může se stát, že se jinak při obracení roztrhnou. Rozdíl na chuti trochu znát byl, ale obě varianty byly výborné. Zkoušela jsem dělat placky i z pohankové mouky, ty ale bez přidání vejce tak dobře nedržely. 

Na jiné pánvičce si na ghíčku zlehka orestujte na kolečka nakrájenou mrkev a žampiony, pak přiklopte pokličkou a nechte na mírném ohni dusit do změknutí. Podle chuti přisolte.

Na náplň jsem použila zeleninu, co jsem právě měla doma, samozřejmě můžete připravit náplň i z jakékoliv jiné zeleniny s nízkým obsahem histaminu.

 

Placky jsem podávala posypané loupaným konopným semínkem a obložené na kolečka nakrájenou okurkou. Chutnaly báječně! Navíc jsou bezlepkové; a hodí se i pokud bojujete s přemnožením kvasinek ve střevě, protože cizrnová mouka má jen velmi nízký obsah sacharidů.

To je vše, celá příprava nezabrala více než dvacet minut. Ne tak úklid kuchyně po Tondovi, který také „vařil“ a roztahal po podlaze všechny zbylé hrnce a vařečky. :)

Budu ráda, když mi napíšete, jak se Vám placky povedly a jestli Vám taky chutnaly!

Dobou chuť a vařte s láskou!

 

 

E-BOOK VÝŽIVA PŘI LÉČBĚ ATOPICKÉHO EKZÉMU
ANEB JAK SE PROJÍST KE ZDRAVÍ VE 4 PROMYŠLENÝCH KROCÍCH

  • Co jíst, co nejíst, jak jíst a proč.
  • Smysluplná úprava jídelníčku krok za krokem.
  • Účinné výživové nástroje pro obnovení zdraví a regeneraci kůže.
  • Jak se zorientovat ve světě zdravé výživy a najít svou vlastní cestu.
  • Eliminační dieta, kdy ji použít a na co si dát pozor.
  • Tipy pro výživu kojenců a batolat s atopickým ekzémem.
  • Jednoduchý domácí test potravinových alergií.