Histamin je látka, která patří do skupiny biogenních amínů. Je produktem bakteriálního zrání, vyskytuje se všude tam, kde dochází k procesu zrání či kvašení, ať už záměrně či nahodile. Je spouštěčem všech alergických reakcí. Je zodpovědný za rozšiřování cév. To se nám hodí, když se poraníme či pohmoždíme a je třeba chránit poraněné místo otokem. Proto tělo ukládá určité množství histaminu v žírných buňkách, kde je neustále k dispozici a může být kdykoliv uvolněn.
Z toho vyplývá, že v určitém množství je histamin pro tělo důležitý a prospěšný.
Problémy nastanou až ve chvíli, kdy je ho v těle moc. Kromě v těle produkovaných vlastních zásob se histamin do těla dostává zejména potravou. Proto máme již ve střevech ochranou bariéru, která nás před nadměrných množstvím histaminu chrání: V tenkém střevě je jako součást zdravé střevní mikroflóry produkován enzym diaminoxidáza, který histamin rozkládá na jiné, tělu neškodné látky.
Pochopení působení histaminu a diaminoxidázy v těle je pro léčbu atopického ekzému naprosto klíčové.
Právě rovnováha histaminu a diaminoxidázy je při léčbě atopického ekzému pro mnoho pacientú stěžejním faktorem. Pokud je tělo dlouhodobě zaplavováno větším množstvím histaminu, než dokáže přítomná diaminoxidáza zpracovat, objeví se chronický ekzém. Jestli člověk bude nebo nebude trpět atopickým ekzémem tedy do značné míry závisí na jeho schopnosti odbourávat histamin.
Je mnoho věcí, které naši schopnost zpracovávat histamin ovlivňují.
Diaminoxidáza je velmi citlivý enzym, jeho aktivita může být snadno narušena, například alkoholem, ale i některými léky. Záněty střev, typicky při přemnožení kvasinky rodu candida albicans, narušují střevní mikroflóru a snižují hladinu diaminoxidázy. Přemnožení kvasinek ve střevě navíc nejen snižuje hladinu diaminoxidázy, ale kvasinky jsou pro nás také trvalým zdrojem zánětu a tím pádem i hostaminu. Za většinou prudkých zhoršení ekzémů stojí právě přemnožení candidy ve střevě, často jako důsledek užívání antibiotik. Na střevní mikroflóru a tím i na aktivitu diaminoxidázy také velmi negativně působí orální užívání hormonální antikoncepce.
Svůj vliv na množství histaminu v krevním oběhu mají i alergické reakce.
Histamin je mediátorem všech alergických reakcí. Dokud je uložený v žírných buňkách, je neškodný. Jakmile se ale alergik setká s alergenem (typicky například pylem), vyplaví se do těla protilátky. Ty se navážou na takzvané H-receptory, což je signál k tomu, aby se histamin uložený v těle vyplavil do krve. Histamin v krevním řečišti způsobí rozšíření cév, což se projeví typicky otokem, zarudnutím, či mokváním. Histamin vyplavený do krve v nadbytečném množství způsobuje také sennou rýmu, potíže s dýcháním, či bolesti hlavy.
Nerovnováha histaminu a diaminoxidázy se tedy v mnohém podobá alergii.
Na rozdíl od alergie ale u histaminu záleží na množství. U alergie může reakci vyvolat i každé sebemenší množství alergenu. Naproti tomu u histaminu záleží na tom, kdy bude překročena individuální toleranční hranice, a ta se odvíjí od aktuálního množství diaminoxidázy, která je momentálně k dispozici ve střevě daného jednotlivce. Je to tedy vysoce individuální záležitost, která se navíc mění v průběhu času.
Na rozdíl od většiny alergenů je histamin termostabilní.
To znamená, že ho nelze zničit teplem. Zatímco většina alergenů v potravinách při tepelné úpravě zanikne, histamin zůstává. Nepomůže tedy ani danou potravinu uvařit.
Co tedy můžete udělat, aby se histamin a diaminoxidáza ve Vašem těle opět dostaly do rovnováhy?
- Vynechejte potraviny bohaté na histamin.
- Vynechejte potraviny, které omezují aktivitu diaminoxidázy.
- Vynechejte alkohol a kávu.
- Vyhýbejte se důsledně všemu, na co jste alergičtí.
- Udržujte si zdravou střevní mikroflóru.
- Nepoužívejte hormonální antikoncepci, nebo alespoň ne ve formě polykacích tablet.
- Pokud je to možné, co nejvíce omezte příjem léků.
Zdroj: JARISCH, Reinhart, et al. Histamin-Intoleranz: Histamin und Seekrankheit. 2. Auflage. Stuttgart: Thieme, 2004. 177 s. ISBN 3-13-105382-8
Zajímají vás možnosti výživy při léčbě atopického ekzému? |
- Podrobnosti
- Kategorie: Hlavní články
- Zveřejněno: 2. leden 2015