Kůže je jeden z největších orgánů na našem těle. Většinou si ale neuvědomujeme, že je to orgán prostupný – tedy že všechno, co na kůži dáme, se ve větší či menší míře vstřebává do těla, kde to buď prospívá, anebo škodí.
Znáte to, jakmile balíte na nějakou delší cestu, potřebujete svoji kosmetickou taštičku: šampón, kondicionér, sprchový gel, mýdlo, deodorant, voňavka, zubní pasta, ústní voda, pleťové mléko, denní krém, noční krém, krém na ruce, pánové voda po holení, dámy řasenku, pudřenku, rtěnku, oční stíny, oční linky, rozjasňovač pleti, a pro jistotu nějakou tu vložku nebo tampón, popř. cestovní tubu prášku na praní. Když si přečtete složení jednotlivých výrobků (použijte lupu), většině názvů vůbec nebudete rozumět. Je všechna tahle chemie opravdu nutná? Je vůbec prospěšná?
- Podrobnosti
- Kategorie: Péče o pokožku
- Zveřejněno: 8. červenec 2015
Dlouho jsem hledala, co snídat. Samotné ovoce mi nevyhovovalo, jogurt byl málo sytý, špaldovou kávu jsem nikdy nedopila, chleba mi ležel v žaludku ještě celé dopoledne a byla jsme po něm unavená. Pak jsem objevila chia semínka a konopná semínka a postupně se zrodila tahle báječná snídaně, která mě příjemně zasytí a přitom nezaplácne, a opravdu mi dodá energii na celé dopoledne. Ačkoliv chutná sladce, obsahuje jen poměrně malé množství sacharidů, a energie se tak uvolňuje pomalu v průběhu několika hodin. Ideální!
- Podrobnosti
- Kategorie: Recepty
- Zveřejněno: 4. květen 2015
Zelené potraviny teď zažívají módní vlnu. S výrobci se doslova roztrhl pytel a někteří prodejci prezentují zelené potraviny, ječmen a chlorellu, jako zázračný všelék a ochotně ho prodají komukoliv na cokoliv, aniž by se příliš zajímali o potřeby daného člověka. Leckterý atopik už zažil okamžiky velkého očekávání, a někdy i bouřlivého zklamání.
Jak to tedy s těmi zelenými potravinami je doopravdy? Jsou opravdu pro každého? Mohou opravdu vyléčit i atopický ekzém? A kdy a jak je začít užívat, aby si člověk ještě více nepřitížil? Jak se vyvarovat zhoršení ekzému při detoxikaci organismu? Jak se zorientovat ve velké nabídce produktů, na čem závisí kvalita zelených potravin?
- Podrobnosti
- Kategorie: Zelené potraviny
- Zveřejněno: 27. duben 2015
U nás doma se jim říkávalo čeváby a dělaly se samozřejmě klasickým způsobem: strouhanka, vajíčka, koření, pšeničná mouka. Podařilo se mi tento recept uzpůsobit bezhistaminové stravě; a protože si tuhle variantu oblíbil i můj muž, děláme je poměrně často.
Budete potřebovat: 30 dkg kvalitního čerstvého mletého krůtího masa 1 domácí, farmářské nebo bio vajíčko (lze vynechat) špetku soli hrst drcených vloček hrst sekané čerstvé meduňky tolerovanou mouku na obalení panenský olivový olej nebo ghí |
|
- Podrobnosti
- Kategorie: Recepty
- Zveřejněno: 21. duben 2015
Jak jsem postupně rozkrývala příčiny svého ekzému, došlo mi, že velmi zásadní vliv na mé zdraví mělo to, jak jsem se narodila. Postupně jsem odkrývala hlubší a hlubší souvislosti, které nejprve vedly k tomu, že jsem ze svého ekzémového utrpení obviňovala svou maminku. To byla velmi obtížná část mého života a já jsem ráda, že už je za mnou. Další vývoj mě vedl k vděčnosti. K vděčnosti za nemoc, která mi umožnila porozumět širším souvislostem, změnit zajeté paradigma naší rodiny, a umožnit mým dětem ten nejlepší možný start do života – zrovna tak, jako i moje maminka poskytla ten tehdy nejlepší možný start do života i mně...
- Podrobnosti
- Kategorie: Ostatní
- Zveřejněno: 13. duben 2015